Barkoeling – want lauw is flauw

Barkoeling – want lauw is flauw

Ook al gaat het kwik hier niet jaarlijks dezelfde hoogte in als in Italië of Spanje, koeling blijft wel een dingetje. Vooral als je je geld verdient in de horeca. Want juist barkoeling is een essentieel onderdeel van elke bar, ja, zelfs elk restaurant. Elke bar moet namelijk in staat zijn om de drankjes op de juiste temperatuur te serveren. Niemand wil een lauw biertje getapt krijgen. Alleen al vanuit het oogpunt van de klanttevredenheid is de gemiddelde bar dan ook een hoogstaand centrum van koeltechnieken. Dat zie je niet als je aan de bar je bestelling doet, maar er is een heel scala van apparaten aan het werk om de koeling te verzorgen. Dit artikel schuift vier soorten barkoeling naar voren.

Barkoeling en tapinstallaties

Juist door de grote tapkranen zijn tapinstallaties een van de meest zichtbare koelsystemen. Hier vindt de gang van bier vanuit een centraal vat naar de tapkraan plaats. Er vallen een paar hoofdsoorten te onderscheiden voor dit gekoelde biertransport. Zo zijn er de klassieke tapzuilen, in feite een serie tapkranen bovenop een koelkast of koelruimte waarin de voorraad bier zich bevindt. Aan de andere kant zijn er ook biertorens, een wat modernere variant van de traditionele tapzuilen. Die vallen op door de aansprekende ontwerpen. Biertorens kun je ook aanpassen aan het design van je horecabedrijf. Uit de vele kranen tap je direct een mooi arsenaal aan bieren.

Koelkasten en vitrines

Niet alleen het stromende bier is gekoeld. Vaak schenk je ook drankjes uit de fles. Zulke drankflessen moeten ook op de goede temperatuur weggezet. De flessenkoelkast is daar het geijkte apparaat voor. De glazen deuren laten je klandizie al verleidelijk zien wat er allemaal beschikbaar is. Het mooi is dat je flessenkoelkasten op klein (onderbouw)formaat kunt bestellen, maar ook als grote, vrijstaande units. Wil je je drankassortiment nog mooier met barkoeling tonen? Dan kun je gaan voor glazen koelvitrines die zich meestal achter de bar bevinden, binnen direct handbereik van het barpersoneel.

Barkoeling, graag met een ijsblokjesmachine

Koelen van drankjes, heel goed, maar soms moet er nog wat extra koelte bij. Daar zijn ijsblokjes voor bedoeld. Tot het gebruikelijke koelassortiment van een bar hoort dan ook minimaal een ijsblokjesmachine. Ook dit apparaat is in allerlei formaten te koop. Bereken eerst wel de capaciteit die je gemiddeld dagelijks nodig hebt. En stem dat volume dan af op wat een ijsblokjesmachine aankan. Heb je meer nodig dan kubusblokjes, bijvoorbeeld ook crushed ice? Kies dan voor een machine met meerdere opties.

Drankenkoelers

Soms steekt het heel nauw bij de juiste temperatuur voor bepaalde flessen. Daar zijn drankenkoelers voor in de handel. Meestal bestaan deze uit meerdere rekken en ook diverse koelzones. Het zijn ideale apparaten voor de opslag van liggende wijnflessen. Want juist wijn smaakt het best op de goede temperatuur. Voor een witte Chablis geldt een andere serveertemperatuur dan een rosé uit de Provence. En een rode Loirewijn schenk je op een andere temperatuur dan een mooie Haut-Médoc bij Bordeaux vandaan. Met goede barkoeling van een horeca groothandel kun je heel nauwgezet de wijn perfect ‘drinkklaar’ hebben liggen.