Je eigen huis kopen: hoe doe je dat?

huis kopen

Je wilt je eigen huis, maar weet niet goed waar je moet beginnen. Je hoort van alles om je heen: het is 24/7 zoeken op het internet, er als de kippen bij zijn, de huizenprijzen rijzen de pan uit, de hypotheekrente is te hoog – kortom: er komt een hoop bij kijken. In dit artikel geven we je wat tips om je te helpen je droomhuis te bemachtigen!

Weet wat je wilt

Wanneer je een eigen huis wilt kopen, doe je er goed aan om in kaart te brengen wat je eisen en wensen zijn. Hoeveel kamers wil je, hoe groot moet de badkamer zijn, moet het een instapklaar huis zijn of wil je zelf klussen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Ook kan het helpen om een vision board te maken; zo wordt het visueel duidelijk waar je naar zoekt. Daarnaast is het goed om te weten in welke regio je wilt wonen en hoe ver van die regio een potentieel huis mag zijn. Pas al deze tips toe en je gaat met een helder beeld de woningmarkt op!

Zelf zoeken?

Je hoort je vrienden en collega’s er dagelijks over: ze zijn de hele dag het internet aan het afstruinen en reageren direct op elk huis dat ze aanspreekt. Het kost veel tijd en energie en dan is het nog maar de vraag of je mag komen bezichtigen. Mag je naar het huis komen kijken? Zelfs dan heb je nog geen garantie, omdat er vaak onderling al een deal is gesloten. Dat is de realiteit van de huidige woningmarkt en het kan een aardige domper zijn. Wil je een huis kopen in Wouw, dan schakel je het beste een makelaar in. Zij nemen het hele tijdrovende proces uit handen en helpen je om het huis van je dromen te vinden!

Taxaties en verkoopbedragen

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte woning, komt er meer bij kijken dan je denkt. 

Heb je jouw zinnen op een huis gezet, dan doe je er goed aan om eerst een taxatie uit te laten voeren, met name bij huizen die ouder zijn. Zo weet je zeker dat het huis het juiste prijskaartje heeft en kun je bovendien laten vaststellen of er gebreken zijn die je niet met het blote oog kunt zien, zoals asbest. Niets is zo erg als een huis kopen en er later achter komen dat er vanalles aan schort wat je op moet knappen; een taxatie kan daarom niet uitblijven.