Welke houtsoort brandt het langst?

Als je van gezelligheid wilt genieten in je woning, dan is een openhaard zeker en vast een goede investering. Zodra die er staat, is het natuurlijk nog een kwestie van kiezen voor de beste houtsoort! Tegenwoordig bestaan er echter zoveel verschillende mogelijkheden, dat je als koper niet altijd gemakkelijk door de bomen het bos kunt zien.

Welke houtsoort brandt nu het langst en waarom is dat zo? Hoe kan je ervoor zorgen dat je brandhout nog langer brandt? Vragen die hieronder een duidelijk antwoord krijgen!

Welke houtsoort brandt het langst?

Elke houtsoort heeft zijn unieke eigenschappen en bepaalde soorten zijn nu eenmaal beter geschikt als haardhout. Als je echter een mooi vuur wilt stoken dat lang brandt en dus gedurende de hele avond een prachtige atmosfeer in je woonkamer teweegbrengt, dan is eikenhout in elk geval en goede optie.

Eikenhout biedt als belangrijkste voordeel dat het een erg sterke, harde en dichte houtsoort is. Dit betekent dat, eenmaal je haardvuur is aangemaakt, blokken eikenhout extra lang zullen branden.

Nog enkele belangrijke voordelen van eikenhout als haardhout:

– Eik is geschikt voor zowat elke houtkachel en is dus één van de meest flexibele houtsoorten die er zijn.

– Eik is prachtig én brandt goed in combinatie met lichtere houtsoorten, dus je kan altijd combineren als je ook nog andere types in huis hebt.

– Eik zorgt voor een aangenaam vlammenspel en geeft niet al te veel vonken en spatten af.

Zo zorg je ervoor dat je haardhout langer brandt

Als je een goede houtsoort kiest, dan is dat al het halve werk – maar daar blijft het niet bij. Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen als je wilt dat je haardhout nog langer brandt:

  1. Ga voor gekocht hout. Hout dat je koopt is doorgaans al iets langer gedroogd, waardoor het dus ook langer én beter zal branden.
  2. Bouw je haardvuur op. Begin met zachtere houtsoorten die snel ontsteken en bouw zo stilaan op naar de iets hardere houtsoorten met een hogere densiteit, zoals eik.
  3. Kies het juiste formaat. Een van de beste manieren om de brandduur van je haardhout te verbeteren is door blokken te kiezen die niet te klein of te groot zijn.

Overtuigd van de meerwaarde van eikenhout als haardhout? Koop je haardhout bij Goldenflame in Middelburg en je bent zeker van de beste kwaliteit!