Nuttige informatie over monoblock airco’s

Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Je kunt er één ruimte mee verwarmen of juist verkoelen. Gemiddeld liggen de aanschafkosten van een monoblock airco tussen de 1200 tot 1800 euro. Je kunt hem door een Monoblock specialist laten installeren. Als je een airco voor één ruimte nodig hebt, dan is een monoblock airco een prima keuze. Met deze airco heb je namelijk verschillende mogelijkheden. In deze blog kun je meer lezen over de voordelen van monoblock en wat je ermee kunt. Je weet dan direct of het wat voor je is!

Wat houdt een monoblock airco in?

Een monoblock airco is een vaste airco die geen buitenunit heeft. Dit type kenmerkt zich door het feit dat het maar uit één onderdeel bestaat, en het hele proces vindt in één binnenunit plaats. Bij een split unit airco is dit niet het geval, omdat deze minimaal één binnen- en één buitenunit heeft. Een Specialist Innova monoblock installeert maar één unit voor de monoblock airco.  Daarnaast heeft deze airco in elk geval één afvoerkanaal dat naar buiten leidt. Meestal is dit een rooster. Een monoblock moet daarom altijd aan de buitenmuur gemonteerd worden.

Airco’s en units

Met behulp van het afvoerkanaal kan de warmte naar buiten afgevoerd worden. Hoeveel afvoerkanalen een airco heeft, hangt af van het model. Airco’s zonder buitenunit kunnen maar één ruimte koelen of verwarmen. Als je meerdere ruimtes wilt koelen, dan is een split unit airco een betere optie. Dit type airco heeft meerdere binnenunits waardoor je de airco in meerdere kamers kunt inzetten.

Voor- en nadelen van een monoblock airco

Een monoblock heeft geen buitenunit, waardoor je veel kosten kunt besparen op het gebied van installatie. Daarnaast houd je ruimte over. Een monoblock kan eenvoudig geïnstalleerd worden en is veel goedkoper dan de split airco. Een monoblock is ook erg energiezuinig, vooral vergeleken met een mobiele airco. Verder kun je er zowel mee koelen als verwarmen, waardoor hij ook in de winter van pas kan komen. Nadelen van een monoblock is dat je meer last van het geluid kunt hebben, en dat dit type niet geschikt is om enorme ruimten mee te koelen of te verwarmen. Bovendien kan hij niet op een binnenmuur geïnstalleerd worden.

Werking van een monoblock airco

Een monoblock airco heeft een koelingssysteem dat op basis van koelvloeistof werkt. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de warmte eerst uit de lucht wordt opgenomen, en daarna wordt afgevoerd naar buiten. Het proces staat hieronder beschreven.

Monoblock proces in stappen

Als eerste onttrekt de airco warme lucht uit de ruimte, waarna de warme lucht in de airco stroomt. De koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht, zodat de gekoelde lucht in de kamer wordt geblazen. De warmte die in de koelvloeistof zit, wordt via het afvoerkanaal naar buiten geleid. Vervolgens stroomt de koele vloeistof terug naar het beginpunt en begint het hele proces opnieuw.

Wat kun je met een monoblock airco?

Meestal wordt een airco gebruikt om de ruimtes in huis te koelen op hete dagen. Naast het koelen van een kamer heeft de monoblock airco meer opties. Dit type airco kan bijvoorbeeld ook ruimtes verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Op deze manier blijft de lucht in huis schoon.