Hoe maak je een scherpe foto?

Een scherpe foto maken is belangrijk als het gaat om bijvoorbeeld een productfoto. Je wilt dat het product goed zichtbaar is voor de potentiële klant. Voor beginnende fotografen is het belangrijk om te leren hoe je een scherpe foto kunt maken. Als je weet hoe je een scherpe foto moet maken, dan kun je de focus van de afbeelding verleggen. Je stelt de focus in op bijvoorbeeld het product. 

Houd de camera stil 

Een goede fotograaf moet een vaste hand hebben of een statief. Het is namelijk belangrijk voor foto om de camera zo stil mogelijk te houden. Als je de camera te snel beweegt, zal de foto wazig worden. Een statief helpt om de camera stil te houden, bij het opnemen van een film wordt er zelfs gebruik gemaakt van speciale stabilisators. Die stabilisators vangen de beweging op, waardoor de camera altijd een scherpe video opneemt. Heb je moeite met het maken van de juiste foto? Vraag dan een fotograaf van Linkfotografie om de foto te maken. 

Zorg voor voldoende licht

De lichtval is erg belangrijk bij het maken van foto’s. Een goede fotograaf kan inspelen op de lichtval om de foto er nog beter uit te laten komen. Een beginnend fotograaf kan beter zorgen voor voldoende licht om de kwaliteit van de foto te verbeteren. Als je naderhand de foto bewerkt met bijvoorbeeld photoshop kun je de tinten en belichting aanpassen. Houdt altijd een natuurlijke kleurverhouding en belichting aan. Een lichte foto met een lantaarnpaal die aanstaat op de achtergrond is niet geloofwaardig.

De juiste apparatuur werkt altijd

Met een camera van goede kwaliteit en de juiste lens kan je foto’s een stuk scherper maken. De lens van een professionele camera kun je instellen op de afstand en scherpte die jij wenst. Je zal vooral het verschil merken tussen een goede camera en een oudere smartphone. De laatste generaties smartphones zijn bijna allemaal voorzien van een goede camera, zo kun jij je hobby gewoon uitvoeren met je smartphone. 

Ook goede apparatuur moet ingesteld worden

Je kan goede apparatuur hebben, maar als de instellingen niet goed staan, dan heb je er niet veel aan. Check daarom de instellingen van je camera voordat je foto’s gaat maken. Kijk bijvoorbeeld of de sluitertijd goed staat, zo maak jij de juiste foto.