Drie redenen om te kiezen voor een gietvloer

Vloer

Dit artikel gaat over gietvloeren. Wat zijn 3 redenen om zo’n vloer voor je woning te kiezen. In dit artikelen vertellen je wat een gietvloer is, wat de voordelen zijn van deze vloer en hoe je deze vloer prachtig kunt verwerken in jouw huis.

Wat zijn gietvloeren

Andere typen vloeren worden gemaakt met een solide materiaal, zoals tapijt, parket of plavuizen. Een gietvloer wordt daarentegen over een dragende vloer gegoten en uitgestreken, waarna men die laat uitharden. Als gietmateriaal wordt meestal beton (gietbeton genoemd), polyurethaan (PU), epoxy of een mengel van genoemde materialen gebruikt. De gietvloer prijzen hangen met name af van het toegepaste materiaal.

Gemeenschappelijke kenmerken

Zoals gezegd, worden gietvloeren gegoten en dat onderscheidt ze van andere typen vloeren. De materialen voor gietvloeren hebben onderlinge verschillen, maar ze hebben ook eigenschappen gemeen. Dat zijn tegelijkertijd redenen voor de keuze van een gietvloer. Die zijn:

  • gaan lang mee en behoeven weinig onderhoud
  • gemakkelijk schoon te maken en hygiënisch
  • je kunt kiezen uit veel gietvloer kleuren

Bovenstaande zijn praktische redenen. Er zijn ook esthetische redenen, maar die zijn meer persoonsgebonden.

Typische eigenschappen van materialen

We zullen hier per materiaal enige typerende eigenschappen noemen. We beperken ons hier tot polyurethaan, epoxy en gietbeton.

Polyurethaan

PU gietvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. Als je de vloer en de verwarming door hetzelfde bedrijf in een keer laat aanbrengen, dan kan je daarmee aanzienlijk op kosten besparen. PU is een kunststof die een zekere mate van elasticiteit heeft en scheurt daarom niet. Mede door de populariteit van dit materiaal, zijn er veel PU gietvloer kleuren. Qua prijs zit PU tussen epoxy en gietbeton in.

Epoxy

Epoxy gietvloeren zijn goed bestand tegen veel verschillende zuren en chemicaliën. Ze kunnen betrekkelijk snel worden aangebracht. Epoxy gietvloeren zijn minder goed te combineren met vloerverwarming dan PU. Ze zijn geschikt voor hoge belastingen. Het contactgeluid is relatief sterk. Ook epoxy gietvloeren zijn in vele kleuren te krijgen. Van de drie genoemde materialen heeft epoxy de laagste kosten.

Gietbeton

Gietbeton vloeren zijn relatief dik. Ze zijn te combineren met vloerverwarming, maar dienen dan wel 10 tot 18 cm dik te zijn, en het hangt ook van de samenstelling van het materiaal af. Ze zijn heel goed buiten toe te passen. In een gietbeton vloer kunnen scheurtjes ontstaan. Bij dit type vloer kunnen we nog onderscheid maken tussen polybeton, printbeton, uitgewassen gietbeton en geborsteld gietbeton. Die keuzemogelijkheid is een voordeel van gietbeton. Om een kleur aan een gietbeton vloer te geven, worden er tijdens het uitharden pigmenten aan toegevoegd. Van de gietvloer prijzen zit gietbeton gemiddeld boven de PU vloer.